PROGRAM
OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODPROGRAM 2019
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – lipiec 2020, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja
i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z
organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z
zasadami PO PŻ,
- racjonalne
zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł,
na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- przekazanie
artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej
zgodnie z zasadami PO PŻ,
- prowadzenie
działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących
zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2019 – lipiec 2020
Pomoc
żywnościowa dystrybuowana jest przez Stowarzyszenie
Bank Żywności Suwałki – Białystok, ul.
Kowieńska 3/18, 16-400 Suwałki – Białystok [OPR] do Organizacji Partnerskiej
Lokalnej [OPL] na terenie województwa
podlaskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
- Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i
rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie
odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do
ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej
(określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem
dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium
dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 200%
kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. do
30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 028 PLN, dla
osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN dla osoby samotnie
gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne
wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków,
które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
- Sposób kwalifikacji:
- OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania
do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób
zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody
tych osób;
- OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować
oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej
[załącznik nr 5 do wytycznych]
. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem
przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do
przyznania pomocy;
OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie
osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego
oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej
potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie
paczek żywnościowych lub posiłków.
- Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019
obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 50 kg w tym:
- Artykuły warzywne i owocowe:
- groszek z marchewką
3,2 kg,
- fasola biała
3,2 kg,
- koncentrat
pomidorowy 1,12 kg,
- buraczki
wiórki 1,05 kg,
- powidła
śliwkowe 1,80 kg,
- sok jabłkowy
klarowny 4l
- Artykuły
skrobiowe:
- makaron
jajeczny 4,5 kg,
- makaron
kukurydziany bezglutenowy 1 kg
- ryż biały 3
kg,
- kasza
gryczana 1,5 kg,
- herbatniki
maślane 0,8 kg,
- Artykuły
mleczne:
- mleko UHT 7
l,
- ser
podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,
- Artykuły mięsne:
- szynka
drobiowa 2,7 kg,
- szynka
wieprzowa mielona 1,8 kg,
- pasztet
wieprzowy 0,48 kg,
- filet z
makreli w oleju 1,53 kg,
- Cukier
- cukier biały
4 kg,
- Tłuszcze
- olej
rzepakowy 4 l,
- Dania gotowe
- gołąbki w
sosie pomidorowym 1,7 kg;
- Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów
spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych
jednorazowo.
- Posiłek to każdy posiłek przygotowany
w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone:
śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek,
podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są
przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w
schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem
świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
- W przypadku
gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie
realizacji Podprogramu 2019jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż
planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla
1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 40,3kg).
W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup
artykułów spożywczych
- W
uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby
żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej
proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
- W przypadku
rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów
spożywczych do potrzeb rodzin .
- Żywność jest
wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi
dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności,
następnie do Federacji Polskich Banków
Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra
Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz
podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
- warsztaty
kulinarne;
- warsztaty
edukacji ekonomicznej;
- warsztaty
dietetyczne;
- warsztaty
niemarnowania żywności,
- inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym
lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej
potrzebujących
Działania realizowane są w siedzibie organizacji
biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na
rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy
żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca
realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie
Lokalne na rzecz podopiecznych to:
- włączenie
osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności
lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz
społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy
wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze,
matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc
towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych –
osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy
rzeczowej);
- pomoc w
utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie
psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda
osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia
żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich
skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia
wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się
pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i
PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.